Grootvader Jean Majerus vocht op Atjeh

“Tot mijn 24ste jaar heb ik Majerus geheten,” mailde Wil Derijks. Hoe dat zo, vraag ik.
Hij weer: “Dat staat in het verhaal dat ik van mijn leven heb geschreven. Twee versies: een voor mijn kinderen en een voor de kleinkinderen.”
Ik: “Mag ik het lezen?”
Wil: “Nee.”
Dan stel ik me dus tevreden met wat hij van zolder haalde: de prachtige oude documenten die iets zeggen over het leven van zijn grootvader Jean Majerus. Zoiets kom je alleen tegen in mappen uit archiefdozen, en je moet dan witte handschoenen aan. Maar ik ben bij de INOG en van Wil mag ik het gewoon oppakken en publiceren. “Ik hoop dat familieleden reageren,” zegt hij. “Je weet maar nooit.”

Wat is wat? Hulp is welkom.

Acte De Naissance

Een aantekening op het document zegt: ‘acte van bekendheid’. Wie kan het lezen?

Extract

Dan is er het prachtige Extract uit het stamboek, nr. 57846.
Jean Majerus is geboren op 10 augustus 1857 en is, dan al actief militair, 1,57m lang.
Het extraxt bevat dusdanig veel opsommingen van krijgsverrichtingen dat ik meteen denk: hoe heeft hij Jean Majerus het overleefd?
Militair zijn in 1904, 1905, 1906 en 1907 in Atjeh betekende een hard leven. Dan is Van Heutsz nog even gouverneur van Atjeh, daarna gouverneur-generaal. Als gouverneur wordt hij opgevold door Van Daalen en daarna door Swart. Mannen die controle en rust wilden brengen, met voortdurende militaire inzet.
Op 12 januari 1912 zit hij in Kota-Radja. Daar zal hij ook de commandant van het leger hebben gezien, dat was toen Van Daalen.

Onderscheiding

In 1910 krijgt Jean Majerus een onderscheiding: de bronzen medaille voor trouwen dienst “van wege de koningin”, “voor de wijze waarop hij, gedurende den tijd van 12 jaren, bij het Leger heeft gediend, tot aanmoediging om het ingeslagen voetspoor te blijven volgen”.

“Ik ben trots op mijn opa,” zegt Wil. En dit document laat zien, dat vroeger koningin Wilhelmina dat ook was.

    Leave a Comment